niedziela, 6 września 2015

Orkiszowe placuszki bananowe z mąką razową


Polecam pyszne, delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się nawet dla najmniejszych dzieciaków na śniadanie. Mój 16-miesięczny synek zjadł aż 3! Dzięki połączeniu mąki białej i razowej są zdrowsze, ale nie mają charakterystycznego posmaku maki razowej.


1 jajko klasy L
1 niecała szklanka mleka
1 łyżeczka drożdży instant
2 banany
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli


Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem i mlekiem. Odstawimy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Dodajemy zmiksowane banany. Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem, żeby piana nie opadła. Na średnim ogniu smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym. 

3 komentarze:

  1. Pyszne placuszki :) Zdrowe i idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieciaki bardzo lubią placuszki, więc często im robię :-)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie. Moja pociecha uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki.
    Muszę kiedyś takie spróbować.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń