Polecam pyszne, delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się nawet dla najmniejszych dzieciaków na śniadanie. Mój 16-miesięczny synek zjadł aż 3! Dzięki połączeniu mąki białej i razowej są zdrowsze, ale nie mają charakterystycznego posmaku maki razowej.
1/2 szklanki mąki orkiszowej białej typ 750 Biogra
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000 Biogra
1 jajko klasy L
1 niecała szklanka
mleka
1 łyżeczka drożdży
instant
2 banany
2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę mieszamy z
mlekiem, drożdżami, cukrem i mlekiem. Odstawimy na kilkanaście minut w ciepłe
miejsce. Dodajemy zmiksowane banany. Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do
ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z
ciastem, żeby piana nie opadła. Na średnim ogniu smażymy małe placuszki na
oleju rzepakowym.
Pyszne placuszki :) Zdrowe i idealne na śniadanie.
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki bardzo lubią placuszki, więc często im robię :-)
UsuńWyglądają pysznie. Moja pociecha uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś takie spróbować.
Pozdrawiam serdecznie