sobota, 5 września 2015

Jajecznica z kurkami i oscypkiem


Jajecznica z kurkami to już klasyk. Dziś proponuję Wam wzbogacenie jej o oscypka. Jest przepyszna!

3 jajka
100 g  kurek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
2 plastry z dużego oscypka (beczułki)
olej rzepakowy + masło do smażenia

Kurki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżeczką masła i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Zwiększamy gaz i podsmażamy kurki techniką stir fry, czyli krótko, ale na mocnym gazie. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy. W ten sposób będą jędrne, a nie gumowate. Do kurek wbijamy jajka i smażymy jajecznicę. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodajemy oscypka pokrojonego w kostkę. Smażymy dalej do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz