Polecam pyszny domowy dżem dla dzieci i nie tylko :-) Słodziutki, choć dodałam względnie mało cukru w stosunku do tradycyjnych przepisów. O wspaniałej konsystencji bez dodawania grama zagęstników.
1 kg dojrzałych truskawek
1/2 cytryny
1 laska wanilii
Truskawki myjemy,
odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców.
Następnie przekładamy truskawki na głęboką patelnię, dodajemy ksylitol, sok z
1/2 cytryny i nasionka z laski wanilii (laskę nacinamy wzdłuż, rozchylamy
brzegi i nożem wyskrobujemy środek). Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy, a
następnie smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po
godzinie przekładamy odrobinę dżemu na zimny talerzyk i sprawdzamy w ten
sposób, jak będzie konsystencja dżemu po wystygnięciu. Jeśli jest zbyt rzadka,
to jeszcze chwilę gotujemy dżem. Następnie przekładamy dżem do wyparzonych
słoiczków, stawiamy „do góry nogami” i czekamy, aż wystygnie. Jeśli wieczko nie
zaciągnie, musimy słoiki z dżemem dodatkowo wygotować (wypasteryzować) chyba,
że chcemy zjeść dżem w ciągu najbliższych dni – wtedy po prostu wkładamy go do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz