sobota, 15 sierpnia 2015

Domowy dżem truskawkowy z wanilią i cukrem brzozowym


Polecam pyszny domowy dżem  dla dzieci i nie tylko :-) Słodziutki, choć dodałam względnie mało cukru w stosunku do tradycyjnych przepisów. O wspaniałej konsystencji bez dodawania grama zagęstników.


1 kg dojrzałych truskawek
1/2 cytryny
1 laska wanilii


Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Następnie przekładamy truskawki na głęboką patelnię, dodajemy ksylitol, sok z 1/2 cytryny i nasionka z laski wanilii (laskę nacinamy wzdłuż, rozchylamy brzegi i nożem wyskrobujemy środek). Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po godzinie przekładamy odrobinę dżemu na zimny talerzyk i sprawdzamy w ten sposób, jak będzie konsystencja dżemu po wystygnięciu. Jeśli jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę gotujemy dżem. Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, stawiamy „do góry nogami” i czekamy, aż wystygnie. Jeśli wieczko nie zaciągnie, musimy słoiki z dżemem dodatkowo wygotować (wypasteryzować) chyba, że chcemy zjeść dżem w ciągu najbliższych dni – wtedy po prostu wkładamy go do lodówki.

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz