Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucajcie ich, bo szybko przekształcicie je w pyszną sałatkę np. do pracy :-)
2 duże ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 mała cebula
6 plasterków szynki konserwowej
2-3 kopiaste łyżki
majonezu
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej
wodzie (możemy też wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu). Gdy będą
już miękkie, odlewamy wodę i odstawiamy, żeby wystygły. Możemy użyć też
ziemniaków, które nam zostały z obiadu. Ogórki kiszone, cebulę i szynkę kroimy
w kosteczkę. Ostygnięte ziemniaki kroimy w nierówne cząstki, a następnie
mieszamy z pozostałym składnikami sałatki. Dodajemy majonez oraz szczyptę soli
i pieprzu do smaku. Dokładnie mieszamy.
Wygląda pysznie. Zapraszam do dołączenia do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra sałatka. Błyskawicznie się robi, ziemniaki z obiadu ciut wcześniej wyciągnięte aby nie były za miękkie, reszta składników w lodówce. Najlepsza na drugi dzień. Smaczne i polecam.
OdpowiedzUsuń