niedziela, 30 sierpnia 2015

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i szynką


Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucajcie ich, bo szybko przekształcicie je w pyszną sałatkę np. do pracy :-)

2 duże ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 mała cebula
6 plasterków szynki konserwowej
 2-3 kopiaste łyżki majonezu
 sól
 pieprz


Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (możemy też wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu). Gdy będą już miękkie, odlewamy wodę i odstawiamy, żeby wystygły. Możemy użyć też ziemniaków, które nam zostały z obiadu. Ogórki kiszone, cebulę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ostygnięte ziemniaki kroimy w nierówne cząstki, a następnie mieszamy z pozostałym składnikami sałatki. Dodajemy majonez oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie mieszamy.

Marnacja - STOP

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Zapraszam do dołączenia do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra sałatka. Błyskawicznie się robi, ziemniaki z obiadu ciut wcześniej wyciągnięte aby nie były za miękkie, reszta składników w lodówce. Najlepsza na drugi dzień. Smaczne i polecam.

    OdpowiedzUsuń