Dziś postanowiłam zrobić moim chłopakom trochę inne placki ziemniaczane. Po raz pierwszy wykorzystałam też mąkę orkiszową zamiast dotychczas używanej mąki pszennej. I powiem Wam szczerze, że pomimo iż dodałam mąki razowej, nie zdominowała ona smaku placów. Cel wiec został osiągnięty - było smacznie i zdrowiej :-)
1 duży batat (tzw.
słodki ziemniak)
1 mała cebula
3 jajka klasy M (lub
2 L)
2 czubate łyżki mąki orkiszowej razowej Biogra
szczypta soli
olej rzepakowy do
smażenia
Batat obieramy i
ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę drobno kroimy w kosteczkę i
wrzucamy do batata. Dodajemy jeszcze jajka, mąkę i szczyptę soli. Wszystko
dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy na oleju małe placki.
zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :-) Bardzo szybko się je robi.
UsuńFajny zamiennik tradycyjnych ziemniaczanych placków ;-) Za ten przepis chciałam wyróżnić Cię i nominować do Liebser Blog Awards, pozdrawiam serdecznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Jest mi bardzo miło :-) Tylko trochę brakuje czasu na wypełnienie ankiety...
Usuń