Postanowiłam, aby wprowadzić więcej zdrowych produktów do swojej (i całej rodziny) diety. Powodów jest wiele, a na czele pojawia się chęć zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów bez wielkich wyrzeczeń oraz zadbanie o zdrowie dzieci, aby zapobiec otyłości i innym chorobom. Wiecie już, że zrezygnowałam częściowo z białego cukru buraczanego na rzecz cukru brzozowego (ksylitolu). Zauważyliście też pewnie, że często dodaję otrębów do potraw mącznych. Teraz przyszła pora na wprowadzenie orkiszu :-) W modyfikacji diety pomoże mi Biogra - producent produktów orkiszowych najwyższej jakości.
Najpierw kilka słów o orkiszu, dlaczego to właśnie na niego
się zdecydowałam zamiast pszenicy. Orkisz jest w stu procentach przyswajalnych
przez ludzki organizm. To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę,
ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym.
Źródło: http://biogra.pl/content/7-orkisz |
Orkisz w jakiejkolwiek formie, czy jako chleb czy też jako
potrawa gotowana, jest dobry i wspomaga trawienie. Dzięki współczesnym badaniom
naukowym dziś już wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada
optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników –
wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów,
nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych
(żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2,
B6).Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat
(rodanid) – ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system
immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek
kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki
wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie
człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie,
wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom
cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na
poprawienie nastroju.
Produkty
orkiszowe najczęściej możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie od
dziś wiadomo, że ceny w tych sklepach nie należą do niskich :-( Dlatego odsyłam
Was do zakupów bezpośrednio u producenta:
http://biogra.pl/
Za 1 kg mąki
orkiszowej (zarówno białej lub razowej) zapłacicie jedynie 6,50 zł, 750 g
otrębów orkiszowych to również wydatek 6,50 zł (pamiętajcie, że otręby są mega
wydajne i starczą Wam na długo), a makaron orkiszowy to koszt od 3,90 do 8,00
zł. Zachęcam też do pochrupania paluszków orkiszowych :-)
Firma Biogra
oferuje produkty orkiszowe, z ziarna pochodzącego z własnego gospodarstwa
rolnego - posiadamy nadzór nad całym procesem produkcji od małego ziarenka do
gotowego produktu.
W
gospodarstwie uprawiane są dwie odmiany pszenicy orkisz: Schwabenkorn oraz
Oberkulmer. Są to odmiany lecznicze orkiszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz