środa, 26 sierpnia 2015

Aromatyczna bruschetta z pomidorami, mozarellą i ziołami


Nie wiem, czy wiecie, ale Buddy Valastro, który najbardziej jest znany z programu TLC "Król wypieków" (czy jakoś tak ;-)) zrobił też kilka odcinków programu kulinarnego, w którym prezentował typowo włoskie przepisy swojej rodziny. Oto jeden z nich - przepyszny!

1 bagietka (może być lekko czerstwa)
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory (lub mała puszka krojonych pomidorów)
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
1 kulka mozzarelli


Bagietkę kroimy na 2 kromki i polewamy oliwą z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy. Następnie usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i mieszamy z pomidorami. Listki bazylii drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na bagietki. Na koniec na każdej układamy plastry mozzarelli. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.



Włoskie sery   
Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

6 komentarzy: