niedziela, 2 sierpnia 2015

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą


Lekka, sycąca i odświeżająca sałatka w sam raz na upały!


1 pierś z kurczaka
sos sojowy
olej rzepakowy
przyprawa uniwersalna naturalna
przyprawa gyros
2 garści roszponki
1 garść posiekanej sałaty lodowej
1 pomidor
1 jajko
1/2 pomarańczy
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
natka pietruszki
pieprz
2 łyżki startego parmezanu


Kurczaka marynujemy przez noc w zalewie powstałej z połączenia sosu sojowego, oleju rzepakowego, przyprawy uniwersalnej naturalnej i gyros. Następnie smażymy na złoto bez dodatkowej ilości tłuszczu. Gotowego kurczaka kroimy w paseczki. Na talerzu układamy kolejno roszponkę, posiekaną sałatę lodową, pomarańczę pokrojoną w małe kawałki, cząstki pomidora i jajka ugotowanego na twardo. Na koniec na środku układamy ciepłego kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowo-serowym, powstałym ze zmieszania jogurtu, majonezu, parmezanu i przypraw.

2 komentarze: