niedziela, 16 sierpnia 2015

Błyskawiczna kawa mrożona z pianką


Na pomysł, aby spieniać kawę w słoiku wpadła moja przyjaciółka Ania. Byłam zaskoczona, że w tak prosty sposób można przygotować pyszną kawę mrożoną! Jeśli użyjemy większego słoika lub shaker'a, możemy przygotować kilka porcji kawy na raz.



1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
50 ml wody (temperatura pokojowa)
150 ml zimne mleka
6 kostek lodu


Do shaker’a lub zwykłego słoika wsypujemy łyżeczkę kawy i łyżeczkę cukru. Zalewamy wodą i zamykamy wieczkiem. Mocno trzęsiemy około 30 sekund. W tym czasie składniki się połączą i powstanie pianka. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy zimne mleko i dodajemy kostki lodu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz