Przedstawiam pomysł na pastę jajeczną bez majonezu, która smakuje równie dobrze jak jej mniej zdrowa wersja majonezowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnego oleju, ale ja postawiłam na olej dyniowy SemCo.
3 jajka
100 g kurek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
2 łyżki oleju dyniowego SemCo
2 plastry z dużego
oscypka (beczułki)
olej rzepakowy +
masło do smażenia
Kurki dokładnie
myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżeczką masła i szklimy cebulę pokrojoną
w kostkę. Zwiększamy gaz i podsmażamy kurki techniką stir fry, czyli krótko,
ale na mocnym gazie. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy. W ten
sposób będą jędrne, a nie gumowate. Tak przygotowane kurki z cebulką drobno
siekamy i mieszamy z rozgniecionym jajkami ugotowanymi na twardo, startym na
małych oczkach tarki oscypkiem oraz 2 łyżkami oleju dyniowego. Jeśli pasta nie
jest spoista możemy dodać jeszcze trochę oleju.
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-*
Usuń