czwartek, 13 sierpnia 2015

Pasta jajeczna z kurkami, oscypkiem i olejem dyniowym (bez majonezu)


Przedstawiam pomysł na pastę jajeczną bez majonezu, która smakuje równie dobrze jak jej mniej zdrowa wersja majonezowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnego oleju, ale ja postawiłam na olej dyniowy SemCo.


3 jajka
100 g  kurek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
2 plastry z dużego oscypka (beczułki)
olej rzepakowy + masło do smażenia


Kurki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżeczką masła i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Zwiększamy gaz i podsmażamy kurki techniką stir fry, czyli krótko, ale na mocnym gazie. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy. W ten sposób będą jędrne, a nie gumowate. Tak przygotowane kurki z cebulką drobno siekamy i mieszamy z rozgniecionym jajkami ugotowanymi na twardo, startym na małych oczkach tarki oscypkiem oraz 2 łyżkami oleju dyniowego. Jeśli pasta nie jest spoista możemy dodać jeszcze trochę oleju.

2 komentarze: