niedziela, 31 stycznia 2016

Wegeburger z kotletem ziemniaczano-kalafiorowym


Jeśli macie ochotę na domowy i nietuczący fast food, to polecam serdecznie te burgery. Dodatkowo idealnie sprawdzą się, gdy chcemy wykorzystać ziemniaki z obiadu.

Na kotlety ziemniaczano-kalafiorowe (większa ilość):
2 ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu)
1/2 kalafiora
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
pieprz

Dodatkowo na każdego burgera:
1 bułka kajzerka
1 plaster żółtego sera (u mnie ser kanapkowy „tost”)
4 plastry ogórka konserwowanego
sałata lodowa
cebulka prażona

Kalafior gotujemy al’dente w osolonej wodzie. W misce rozdrabniamy ziemniaki i kalafior za pomocą widelca, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy. Mieszamy wszystko razem. Z gotowej masy formujemy płaskie kotlety i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Bułkę przekrawamy na pół. Na spodzie kładziemy plaster sera, następnie kotlet kalafiorowy i ogórki konserwowe. Polewamy sosem serowym chili i dokładamy do burgera cebulki prażonej i drobno pokrojoną sałatę lodową (prawie jak szatkowana kapusta). Całość przykrywamy wierzchem bułki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków.

2 komentarze: