środa, 10 czerwca 2015

Puszysty omlet z łososiem, rukolą, twarożkiem i suszonymi pomidorami


Dzisiaj na śniadaniu miałam gości. Zobaczcie, co im zrobiłam :-) Było naprawdę pysznie. Dla osób które nie lubiły łososia, zamieniłam go na szynkę parmeńską.


1/2 szklanki mąki
2 szczypty soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 garście rukoli
4 suszone pomidory z oleju
1 mały kawałek białego sera
50 g wędzonego łososia


Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi "pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy omlet przekładamy na talerz, układamy na nim plasterki wędzonego łososia i posypujemy rukolą, suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski oraz rozgniecionym w palcach twarożkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz