poniedziałek, 1 czerwca 2015

Wesoły omlet


Wszystkiego najlepszego dla Wszystkich Dzieciaków w dniu ich święta!!! A omlet polecam nie tylko od święta ;-)

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2/3 szklanki mąki
2 szczypty soli
2/3 szklanki mleka
2 jajka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia robimy „trąbkę” i odcinamy koniec.
Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę i na początek 1/2 szklanki mleka. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Stopniowo dodajemy więcej mleka, aż uzyskamy lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła.

Do naszej „tubki” z papieru do pieczenia nakładamy czekoladę i wyciskamy buzię na rozgrzaną patelnię. Następnie na czekoladową buzię nakładamy delikatnie ciasto. Smażymy, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. UWAGA: na stronę z buzią już nie przewracamy, bo buzia może odpaść!

3 komentarze: