Pyszne i sycące placuszki z różnych rodzajów warzyw i jedynie odrobiną mąki. Polecam!
2 młode marchewki
1 kalarepka
1 cukinia
1 cebula
2 jajka
3 czubate łyżki mąki groszkowej (lub innej)
sol
pieprz
sos tzatziki:
500 ml jogurtu greckiego
4 czubate łyżki
majonezu
3-4 ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę
3 długie ogórki
świeże
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Marchewkę i kalarepkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną
kosteczkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy solą
i pieprzem. Pozostawiamy na 20-30 minut, aby puściły soki, które potem
odsączamy. Do warzyw dodajemy jajka oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy
małe placuszki na oleju rzepakowym. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru
tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ogórki obieramy, każdego wzdłuż przecinamy na pół, usuwamy
gniazdo nasienne (najlepiej za pomocą łyżeczki od herbaty) i kroimy w kostkę.
Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy czosnek, ogórek i przyprawiamy. Dokładnie
mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Placuszki podajemy z sosem tzatziki do maczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz