wtorek, 16 czerwca 2015

Placuszki wielowarzywne z cukinią i kalarepką


Pyszne i sycące placuszki z różnych rodzajów warzyw i jedynie odrobiną mąki. Polecam!

2 młode marchewki
1 kalarepka
1 cukinia
1 cebula
2 jajka
3 czubate łyżki mąki groszkowej (lub innej)
sol
pieprz

sos tzatziki:
500 ml jogurtu greckiego
4 czubate łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 długie ogórki świeże
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Marchewkę i kalarepkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 20-30 minut, aby puściły soki, które potem odsączamy. Do warzyw dodajemy jajka oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ogórki obieramy, każdego wzdłuż przecinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne (najlepiej za pomocą łyżeczki od herbaty) i kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy czosnek, ogórek i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Placuszki podajemy z sosem tzatziki do maczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz