sobota, 20 czerwca 2015

Grzanki śniadaniowe z wędzonym łososiem


Uwielbiam połączenie wędzonego łososia, jajka i sosu holenderskiego. I choć często korzystam z "gotowca" bo nie chce mi się robić sosu od podstaw, te grzanki zawsze mi smakują :-)


1 bułka kajzerka
1 dojrzałe awokado
100 g wędzonego łososia
2 jajka
sos holenderski


Bułkę przekrawamy na pół i opiekamy w tosterze. Awokado obieramy, kroimy w kosteczkę lub ugniatamy widelcem na puree i nakładamy na grzanki. Następnie na awokado układamy wędzonego łososia. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko, aby przygotować je w koszulce. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Jajka w koszulkach układamy na grzankach. Całość polewamy ciepłym sosem holenderskim (ja użyłam fix'a knorra - czasem można go dostać w sklepach, bez problemu w Niemczech i internecie). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz