Bardzo fajny i kolorowy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. A rolada doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
1 arkusz ciasta francuskiego
ketchup
8 pieczarek
1 cebula
½ czerwonej papryki
1/3 puszki kukurydzy
6 plasterków szynki
150 g startego sera
sól, pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w
kosteczkę i podsmażamy na oleju z pieczarkami. Doprawiamy solę i pieprzem. Na
koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem podduszamy. Ciastko
francuskie smarujemy cienko z jednej strony ketchupem, następnie równomiernie
rozkładamy pieczarki z papryką, kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i starty
żółty ser, pozostawiając jeden wolny brzeg (około 4-5 cm). Następnie roladę
rolujemy w kierunku wolnego brzegu. Roladę układamy szwem do dołu na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do
200 st (termoobieg). Podajemy na ciepło lub na zimno w formie plastrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz