czwartek, 4 czerwca 2015

Szybka tarta z rukolą i sosem karaibskim


Polecam Wam szybki przepis, który zachwyci Wasze kubki smakowe bogactwem aromatów. Tarta idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (można ją np. zabrać do pracy).

1 kawałek cista francuskiego
2 łyżki sosu karaibskiego Łowicz
2 plasterki szynki konserwowej
1/2 kulki mozzarelli
1 garść rukoli
1 mały kawałek parmezanu


Na rozłożonym cieście francuskim nacinamy cienkim nożem „ramkę”, która wyznaczy nam granicę dla dodatków. Wnętrze „ramki” smarujemy sosem karaibskim, a następnie układamy pokrojone w kosteczkę szynkę i mozzarellę. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na upieczonej tarcie układamy świeżą rukolę i małe, cieniutkie plasterki sera, które ścinamy z kawałka parmezanu za pomocą obieraczki do warzyw.

4 komentarze: