piątek, 5 czerwca 2015

Sałatka GYROS


Klasyka wśród sałatek, ale za to jaka pyszna! Wspaniale się komponuje z pieczywem ziołowym lub czosnkowym.

1 sałata lodowa
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka fasoli czerwonej
5 ogórków konserwowych
1 cebula
2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa gyros
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżka ketchupu
czosnek granulowany
pieprz


Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą gyros. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę. Sałatę szatkujemy. Z majonezu, jogurtu, ketchupu, czosnku i pieprzu przygotowujemy sos. W misce układamy kolejno: sałatę, kurczaka, fasolę, kukurydzę i cebulę. Całość polewamy sosem. Następnie znów układamy sałatę, kurczaka i ogórki konserwowe. Polewamy sosem. Na wierzch układamy resztę sałaty i polewamy ją ostatnią porcją sosu. 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej sałatki, musi być apetyczna i bardzo trafiona, bo akurat wczoraj marzyłam o mięsku w stylu gyrosu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To przepis mojej Szwagierki. Na imprezach zawsze ta sałatka znika jako pierwsza.

      Usuń