Klasyka wśród sałatek, ale za to jaka pyszna! Wspaniale się komponuje z pieczywem ziołowym lub czosnkowym.
1 sałata lodowa
1 mała puszka fasoli czerwonej
5 ogórków konserwowych
1 cebula
2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa gyros
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżka ketchupu
czosnek granulowany
pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą gyros.
Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę.
Sałatę szatkujemy. Z majonezu, jogurtu, ketchupu, czosnku i pieprzu
przygotowujemy sos. W misce układamy kolejno: sałatę, kurczaka, fasolę,
kukurydzę i cebulę. Całość polewamy sosem. Następnie znów układamy sałatę,
kurczaka i ogórki konserwowe. Polewamy sosem. Na wierzch układamy resztę sałaty
i polewamy ją ostatnią porcją sosu.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki, musi być apetyczna i bardzo trafiona, bo akurat wczoraj marzyłam o mięsku w stylu gyrosu... :)
OdpowiedzUsuńPolecam! To przepis mojej Szwagierki. Na imprezach zawsze ta sałatka znika jako pierwsza.
Usuń