środa, 24 czerwca 2015

Jajka zapiekane w kokilkach


Polecam dziś pyszny pomysł na śniadanie "z resztek" - wystarczy chleb tostowy, jakaś wędlina, kawałek żółtego sera i jajko, a pyszne śniadanie mamy w 15 minut :-)


Na 1 porcję:
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
4 plasterki kiełbasy suchej lub boczku
2 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz


Kokilkę wysmarowujemy odrobiną oleju. Następnie wykładamy ją pieczywem tostowym formując miseczkę. Do wnętrza nakładamy pokrojoną w nieduże kawałki kiełbasę i starty żółty ser. Na koniec do kokilki wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180st (grzanie góra-dół) około 10-15 minut tak, aby białko się ścięło, a ser rozpuścił. Podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.

1 komentarz: