niedziela, 28 czerwca 2015

Tarta francuska z jajkiem sadzonym, szpinakiem i boczkiem


Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu dzięki użyciu ciasta francuskiego. A szpinak i jajko to już klasyczne połączenie.


1 arkusz ciasta francuskiego
400 g mrożonego szpinaku siekanego
200 ml śmietanki UHT
2 długie serki topione śmietankowe
1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
2-3 ząbki czosnku
olej rzepakowy masło
3 jajka
6 cienkich plasterków boczku

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju, żeby się nie paliło. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy przyprawą uniwersalna naturalną. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę i dodajemy serki topione. Dusimy do czasu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję, cały czas mieszając.

Ciasto francuskie dzielimy na 3 kawałki. Na każdym końcówką noża nacinamy ramkę, poza którą nie będziemy nakładać dodatków. W środku „ramki” rozsmarowujemy sos szpinakowy tak, aby w środku pozostało wolne koło na jajko. Następnie wbijamy jajko jak na sadzone, a wokół kładziemy kawałeczki boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz