Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu dzięki użyciu ciasta francuskiego. A szpinak i jajko to już klasyczne połączenie.
1 arkusz ciasta
francuskiego
400 g mrożonego
szpinaku siekanego
200 ml śmietanki UHT
2 długie serki
topione śmietankowe
1 łyżka przyprawy
uniwersalnej naturalnej
2-3 ząbki czosnku
olej rzepakowy masło
3 jajka
6 cienkich plasterków
boczku
Na patelni
rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju, żeby się nie paliło. Następnie
wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy przyprawą
uniwersalna naturalną. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę i
dodajemy serki topione. Dusimy do czasu, aż sos będzie miał jednolitą
konsystencję, cały czas mieszając.
Ciasto francuskie
dzielimy na 3 kawałki. Na każdym końcówką noża nacinamy ramkę, poza którą nie
będziemy nakładać dodatków. W środku „ramki” rozsmarowujemy sos szpinakowy tak,
aby w środku pozostało wolne koło na jajko. Następnie wbijamy jajko jak na
sadzone, a wokół kładziemy kawałeczki boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz