Jajka i szparagi to klasyczne połączenie. Jednak nie byłam pewna, czy sprawdzi się w przypadku jajek w formie jajecznicy... Okazało się, że jak zawsze smakuje pysznie!
3 jajka
4-5 szparagów
3 plasterki szynki
konserwowej
mały kawałek
parmezanu
masło
chleb
pomidory
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szynkę
pokrojoną w kostkę. Ze szparagów odcinamy około 1 centymetrowe końcówki. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi
około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie szparagi kroimy na nieduże
kawałki i wrzucamy na patelnię. Niemal od razu wbijamy jajka i smażymy jajecznicę.
Na wierzch jajecznicy ścinamy za pomocą
obieraczki do warzyw cieniutkie plasterki parmezanu. Podajemy z chlebem
opieczonym w tosterze grillowym na chrupko i świeżymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz