niedziela, 21 czerwca 2015

Jajecznica z szynką i zielonymi szparagami


Jajka i szparagi to klasyczne połączenie. Jednak nie byłam pewna, czy sprawdzi się w przypadku jajek w formie jajecznicy... Okazało się, że jak zawsze smakuje pysznie!


3 jajka
4-5 szparagów
3 plasterki szynki konserwowej
mały kawałek parmezanu
masło
chleb
pomidory


Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szynkę pokrojoną w kostkę. Ze szparagów odcinamy około 1 centymetrowe końcówki.  Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie szparagi kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy na patelnię. Niemal od razu wbijamy jajka i smażymy jajecznicę. Na wierzch jajecznicy ścinamy za pomocą obieraczki do warzyw cieniutkie plasterki parmezanu. Podajemy z chlebem opieczonym w tosterze grillowym na chrupko i świeżymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz