środa, 3 czerwca 2015

Naleśniki z mąki groszkowej z czarnuszką nadziewane szparagami


Mąka groszkowa (powstaje z ciecierzycy) zawiera dużo białka i dzięki swoim właściwościom "zastępuje" jajko, więc do naleśników już jego nie dodawałam. Dodatek czarnuszki dodaje naleśnikom nie tylko smaku, ale także wielu dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Mąkę groszkową i czarnuszkę kupiłam w sklepie z ekologiczną żywnością.

300 g mąki groszkowej (cieciorkowej)
450 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
szczypta soli
pęczek zielonych szparagów
12 cienkich plasterków boczku
rukola
1 kulka mozzarelli
ulubiony sos (ja użyłam sosu do hamburgerów z tygodnia amerykańskiego w Lidlu)
ew. odrobina oleju rzepakowego do smażenia naleśników


Mąkę mieszamy z wodą, czarnuszką i solą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy naleśniki na odrobinie oleju. Ze szparagów odcinamy około 1 centymetrowe końcówki.  Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy szparagi około 3 minut. Odcedzamy. Boczek smażymy na chrupko. Mozzarellę kroimy w kostkę. Na każdym naleśniku układamy porcję rukoli, plasterki boczku, szparagi i kilka kostek mozzarelli. Całość polewamy odrobiną ulubionego sosu. Naleśniki rolujemy i przecinamy na pół, aby było je łatwiej jeść, trzymając w ręku. 

4 komentarze:

  1. o jak smacznie nadziane naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe naleśniki, a mąka cieciorkowa ma niepowtarzalny smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :-) Mąka groszkowa jest idealna do wytrawnych naleśników :-)

    OdpowiedzUsuń