piątek, 26 czerwca 2015

Hot-dog z sałatką coleslaw


Pyszny domowy fast-food :-) To lubię!


1 podłużna bułka ciemna
1 parówka z szynki
1 liść sałaty masłowej
ketchup
cebulka prażona
sałatka coleslaw (większa porcja):
0,5 kg kapusty białej
1 jabłko
1 marchew
1 mała cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
pieprz do smaku
1 kopiasta łyżka majonezu
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany

Najpierw przygotowujemy sałatkę: kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na małych oczkach tarki, jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, posypujemy solą i cukrem pudrem, znów mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, żeby kapusta przestała być chrupka. Na koniec dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Bułkę nacinamy wzdłuż, aby można było do środka nałożyć dodatki – najpierw liść sałaty, potem ciepła parówka i sałatka coleslaw. Hot-doga wykańczamy ketchupem i prażoną cebulką.

2 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego od domowych fast-foodów - są o wiele smaczniejsze i zdrowsze przede wszystkim od kupnych. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń