Taka zapiekanka to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Ale najlepiej to smakuje, gdy przygotowana jest z młodych ziemniaków, na które akurat rozpoczyna się sezon.
10 młodych ziemniaków
200 g wędzonego boczku
½ cebuli
1 duże jajko
1 żółtko
½ szklanki startego parmezanu
½ szklanki śmietany
Aby przygotować te pyszne ziemniaczki, najpierw musimy je
obrać, pokroić w cząstki i ugotować do miękkości (możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu). W międzyczasie kroimy boczek
w kosteczkę, a cebulkę w piórka i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaczki
mieszamy z boczkiem i cebulką, a następnie przekładamy do żaroodpornych miseczek.
Parmezan, jajka i śmietanę mieszamy w sporej misce na gładki sos. Każdą porcję
ziemniaczków zalewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w
piekarniku do rozpuszczenia sera.
Fajna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca - zwłaszcza z młodymi ziemniakami :-)
Usuń