poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ziemniaczki Carbonara


Taka zapiekanka to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Ale najlepiej to smakuje, gdy przygotowana jest z młodych ziemniaków, na które akurat rozpoczyna się sezon.


10 młodych ziemniaków
200 g wędzonego boczku
½ cebuli
1 duże jajko
1 żółtko
½ szklanki startego parmezanu
½ szklanki śmietany


Aby przygotować te pyszne ziemniaczki, najpierw musimy je obrać, pokroić w cząstki i ugotować do miękkości (możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu). W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę, a cebulkę w piórka i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaczki mieszamy z boczkiem i cebulką, a następnie przekładamy do żaroodpornych miseczek. Parmezan, jajka i śmietanę mieszamy w sporej misce na gładki sos. Każdą porcję ziemniaczków zalewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.

2 komentarze: