Zrobienie gofrów w domu to żaden problem. Wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się o tym ;-)
500 ml mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka suszonych drożdży
2 czubate łyżki naturalnego kakao
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Następnie
przelewamy do dużej miski, dodajemy oba cukry, kakao, szczyptę soli i jajka. Wszystko
dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąki i drożdże. Znów dokładnie mieszamy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1
godzinę. Po tym czasie nakładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i
pieczemy gofry, aż staną się rumiane.
Chrupie mi przed ekranem, dzięki Basiu za wspólne pieczenie gofrów :-)
OdpowiedzUsuń