piątek, 12 czerwca 2015

Koreczki „PEWNIAKI”


Nazwałam te koreczki "pewniakami" ponieważ mają tak neutralny smak, że w przypadku gości jest niemal 100% szans, że będą im smakować :-) 


KORECZKI:
2-3 parówki drobiowe
20 dag żółtego sera
3 kromki pieczywa tostowego
5-6 małych ogórków konserwowych
wykałaczki

SOS:
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu



Parówki kroimy w plastry o grubości około 1cm, końcówki odrzucamy/zjadamy :-) Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi. Z każdej kromki chleba odcinamy "skórki" i kromy na kwadraty o boku około 1-1,5cm. Ser żółty kroimy najpierw na plastry o grubości około 0,5cm, a następnie kwadraty o boku 1cm. 
Na wykałaczki wbijamy kolejno: ogórek, ser żółty, chleb i parówkę tak, aby końcówka wykałaczki nie wystawała i można było na parówce postawić koreczek.
Majonez mieszamy z ketchupem. Gotowy sos przelewamy do małej miseczki i układamy na środku talerza. Wokół sosu ustawiamy koreczki. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz