Na śniadanie talarki podajemy na ciepło, chociaż jako zimna przekąska też dobrze smakują.
2 duże ziemniaki
3 plasterki boczku
1/3 awokado
2 łyżki startego żółtego sera
olej rzepakowy
przyprawa do ziemniaków naturalna
Ziemniaki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Układamy na
papierze do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawą.
Pieczemy w piekarniku 20 minut w 200 st. Następnie talarki przewracamy na drugą
stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie obracamy ziemniaki na
poprzednią stronę, posypujemy startym żółtym serem i chwilę zapiekamy (do
zarumienienia sera). Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na
złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę.
Na każdym talarku ziemniaczanym układamy porcje salsy z awokado oraz
przyrumieniony boczek.
Świetny pomysł. Z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuń