czwartek, 4 czerwca 2015

Talarki ziemniaczane z awokado i chrupiącym boczkiem


Na śniadanie talarki podajemy na ciepło, chociaż jako zimna przekąska też dobrze smakują.

2 duże ziemniaki
3 plasterki boczku
1/3 awokado
2 łyżki startego żółtego sera
olej rzepakowy
przyprawa do ziemniaków naturalna


Ziemniaki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawą. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 200 st. Następnie talarki przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie obracamy ziemniaki na poprzednią stronę, posypujemy startym żółtym serem i chwilę zapiekamy (do zarumienienia sera). Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Na każdym talarku ziemniaczanym układamy porcje salsy z awokado oraz przyrumieniony boczek. 

1 komentarz: