Macie ochotę na śledzika? Może tym razem podacie go w takiej formie ;-)
1 duże jabłko
2 filety śledziowe matjas
cebula - opcjonalnie
2 listki bazylii
koperek do dekoracji
Filety śledziowe odsączamy z zalewy i bardzo drobno siekamy.
Jabłko kroimy na 5 części – plasterków. Dwa środkowe plasterki odkładamy na
bok. Ze środkowego plasterka, który zostawiliśmy wydrążamy gniazdo nasienne.
Następnie naprzemiennie układamy jabłko i warstwę śledzia (ew. wymieszanego z drobno posiekaną cebulką). Dla ładniejszego
efektu z listków bazylii robimy listki naszego jabłka. Całość dekorujemy
świeżym koperkiem. Na drugim zdjęciu zaprezentowałam inną możliwość podania –
przy wykorzystaniu 2 plastrów jabłka, które odrzuciliśmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz