środa, 24 czerwca 2015

Tatar ze śledzia podawany w jabłku


Macie ochotę na śledzika? Może tym razem podacie go w takiej formie ;-)


1 duże jabłko
2 filety śledziowe matjas
cebula - opcjonalnie
2 listki bazylii
koperek do dekoracji


Filety śledziowe odsączamy z zalewy i bardzo drobno siekamy. Jabłko kroimy na 5 części – plasterków. Dwa środkowe plasterki odkładamy na bok. Ze środkowego plasterka, który zostawiliśmy wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie naprzemiennie układamy jabłko i warstwę śledzia (ew. wymieszanego z drobno posiekaną cebulką). Dla ładniejszego efektu z listków bazylii robimy listki naszego jabłka. Całość dekorujemy świeżym koperkiem. Na drugim zdjęciu zaprezentowałam inną możliwość podania – przy wykorzystaniu 2 plastrów jabłka, które odrzuciliśmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz