poniedziałek, 15 czerwca 2015

Wiosenna sałatka z jajkiem w koszulce, paluszkami parmezanowymi i dipem czosnkowym


Pyszny i bardzo efektowny zestaw śniadaniowy! Idealny na śniadanie do łóżka ;-)


1 jajko
1 garść rukoli
4 pomidorki truskawkowe (koktajlowe)
2 rzodkiewki
1 łyżka kiełków rzodkiewki
przyprawa do pomidorów naturalna
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka chleba tostowego z ziarnami
1 małe jajko
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 szczypta soli


Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z oliwek. Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki. Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz