Pyszny i bardzo efektowny zestaw śniadaniowy! Idealny na śniadanie do łóżka ;-)
1 jajko
1 garść rukoli
4 pomidorki truskawkowe (koktajlowe)
2 rzodkiewki
1 łyżka kiełków rzodkiewki
przyprawa do pomidorów naturalna
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka chleba tostowego z ziarnami
1 małe jajko
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 szczypta soli
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek
na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy
sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec
kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z
oliwek. Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i
ustawiamy obok sałatki. Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku,
a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym.
Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki. W małym
garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który
wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak
przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Jemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz