piątek, 12 czerwca 2015

Ciasto marchewkowe z cynamonem


Lubię czasem na drugie śniadanie zjeść porcję ciasta marchewkowego z szklanką zimnego mleka. Polecam Wam spróbować, a pokochacie to połączenie.


4 marchewki
1,5 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu + do pospania


Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Mieszamy dokładnie  razem z pozostałymi składnikami ciasta. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencje przelewamy je do formy (około 20x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość delikatnie oprószamy cynamonem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st.

2 komentarze:

  1. Wierzę, że smakuje fantastycznie :) Uwielbiam marchewkę na słodko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam na słodko! Dla dzieci przemycam ją w placuszkach ;-)

      Usuń