sobota, 18 lipca 2015

Bananowo-twarogowe placuszki z otrębami


Gdy robiłam te placuszki, nawet się nie spodziewałam, że zrobią taką furorę wśród moich dzieci! 4-latek zjadł aż 5 posmarowanych żurawiną, a roczniak całe 2 suche! Tylko jeden został dla mnie ;-) Placuszek był bardzo delikatny w konsystencji i po prostu przepyszny. 


1 banan
200 g białego sera
1 łyżka cukru waniliowego domowego lub miodu
1 łyżka otrębów owsianych
2 czubate łyżki mąki
2 małe jajka (u mnie od kurek zielononóżek)
szczypta soli do ubicia białek


Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy ser biały, żółtka, cukier, mąkę i otręby, i znów ugniatamy wszystko razem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym. Placuszki są bardzo delikatne, dlatego smażymy je jeden raz z każdej strony. Podajemy z żurawiną w żelu lub innymi dodatkami np. cukier puder. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz