wtorek, 7 lipca 2015

Parówkowe warkocze z ciasta francuskiego


Bardzo smaczna i efektowna propozycja podania parówek. Wczoraj zaserwowałam takie warkocze swojej koleżance i dziś już brała ode mnie przepis, żeby zrobić mężowi.


1 arkusz ciasta francuskiego
6 parówek z szynki
6 łyżek startego żółtego sera


Ciasto francuskie dzielimy na 6 części. 


Na każdej układamy parówkę i zawijamy tak, aby pozostał wolny sklejony brzeg ciasta. Nacinamy ciasto z parówką (parówkę przecinamy kompletnie na krążki, sklejony brzeg ciasta pozostaje w całości).


Następnie odwijamy poszczególne plasterki parówki raz na prawo, raz na lewo tak, aby nie przerwać ciągłości ciasta. Ewentualne końcówki ciasta możemy naciąć, aby ładniej wyglądały. 


Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy jeszcze 5 minut (możemy na sam koniec włączyć opcję grill w celu przypieczenia sera). Podajemy z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz