Bardzo smaczna i efektowna propozycja podania parówek. Wczoraj zaserwowałam takie warkocze swojej koleżance i dziś już brała ode mnie przepis, żeby zrobić mężowi.
1 arkusz ciasta
francuskiego
6 parówek z szynki
6 łyżek startego
żółtego sera
Ciasto francuskie
dzielimy na 6 części.
Na każdej układamy parówkę i zawijamy tak, aby pozostał
wolny sklejony brzeg ciasta. Nacinamy ciasto z parówką (parówkę przecinamy
kompletnie na krążki, sklejony brzeg ciasta pozostaje w całości).
Następnie
odwijamy poszczególne plasterki parówki raz na prawo, raz na lewo tak, aby nie
przerwać ciągłości ciasta. Ewentualne końcówki ciasta możemy naciąć, aby
ładniej wyglądały.
Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).
Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy jeszcze 5 minut (możemy na sam
koniec włączyć opcję grill w celu przypieczenia sera). Podajemy z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz