piątek, 10 lipca 2015

Oleje smakowe do maczania pieczywa


Maczanie chleba w oleju/oliwie to zwyczaj pochodzący z Włoch i jak większość potraw kuchni włoskiej - jest pyszne! Idealnie pasuje jako rytuał przy jedzeniu świeżych sałatek :-) Także jak to mówią Włosi - "Bania pane" (maczaj chleb)!


świeże pieczywo (u mnie chleb drwalski z Lidla)

olej ostropestowy SemCo:
w pierwszej miseczce z suszonymi ziołami prowansalskimi
w drugiej miseczce z ząbkiem polskiego czosnku przeciśniętym przez praskę

olej lniany SemCo:
w pierwszej miseczce z szczyptą soli
w drugiej miseczce z przyprawą do sałatek w młynku


Poszczególne oleje nalewamy do 4 miseczek i doprawiamy. Pozostawiamy na 5-10 minut, aby przeszły smakiem – tyle wystarczy. Po tym czasie maczamy w olejach pieczywo i zjadamy na zdrowie! Możecie popróbować z innymi dodatkami np. papryką (suszoną, chili), oliwkami, estragonem, oregano czy octem balsamicznym… Nie przesadzajcie jednak z ilością dodatków, bo w prostocie tkwi siła ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz