piątek, 31 lipca 2015

Puszysty omlet z mąką dyniową


Zamiast części mąki pszennej użyłam mąki dyniowej, czyli tak na prawdę zmielonych pestek z dyni. Smak był niemal identyczny jak całego omletu z mąki pszennej, a zafundowałam dzieciakom porcję zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin :-)


2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki z dyni SemCo
2 szczypty soli
1 szklanka mleka


Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy dwa rodzaje mąki i mleko. Mieszamy za pomocą rózgi. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi "pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali.

2 komentarze: