sobota, 18 lipca 2015

Pieczarki faszerowane kaszą kuskus z warzywami i boczkiem


Tak przygotowane pieczarki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.


6 dużych pieczarek
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka naturalnej przyprawy uniwersalnej
1 marchew
1 cebula
8 cienkich plasterków boczku
1/3 szklanki startego na małych oczkach żółtego sera
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
rukola do dekoracji


Na suchej patelni podsmażamy na chrupko boczek, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i odcinamy trzonki. Przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na oleju. Ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy marchew i cebulę pokrojone w kostkę. Kaszę kuskus posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach kaszę mieszamy z podsmażoną cebulą i marchewką oraz boczkiem. Na koniec z farszem mieszamy żółty ser. Gotowy farsz nakładamy do pieczarek. Jeśli farsz jest już zimny (np. przygotowywaliśmy go wcześniej), można dodatkowo chwilę zapiec pieczarki w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na świeżej rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz