W lasach i sklepach pojawiły się kurki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nimi czegoś pysznego ;-)
1/2 arkusza ciasta francuskiego
1 duże jajko
50 ml śmietanki 30%
50 g startego żółtego sera
1 cukinia
200 g kurek
1 cebula
masło
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cukinię pokrojoną w
plastry. Solimy do smaku. Gotową cukinię ściągamy z patelni. Na tej samej
patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki i chwilę podsmażamy do dużym
ogniu cały czas mieszając, aby kurki się podsmażyły, ale zostały chrupkie, a
nie gumowate. W miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je ze śmietaną oraz
startym żółtym serem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy. Formę do
tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Za pomocą widelca
nakłuwamy ciasto. Do środka wlewamy masę jajeczną i nakładamy warstwę plastrów
cukinii. Następnie wrzucamy podsmażone kurki z cebulką i rozkładamy równomiernie.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg). Podajemy na ciepło lub na
zimno.
Pozdrawiam serdecznie. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award - jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam do mnie http://slodkieokruszki.blox.pl.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :-) Bardzo mi miło! Jak tylko znajdę chwilę to wezmę udział w zabawie :-)
Usuńno i kolejny przepis na kurki.. ah aż sama nie wiem od czego zacząć próbowanie, najlepiej od wszystkiego naraz! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://cotakpachnie.com.pl
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam!
Usuń