czwartek, 16 lipca 2015

Tarta francuska z cukinią i kurkami


W lasach i sklepach pojawiły się kurki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nimi czegoś pysznego ;-)


1/2 arkusza ciasta francuskiego
1 duże jajko
50 ml śmietanki 30%
50 g startego żółtego sera
1 cukinia
200 g kurek
1 cebula
masło
sól
pieprz


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cukinię pokrojoną w plastry. Solimy do smaku. Gotową cukinię ściągamy z patelni. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki i chwilę podsmażamy do dużym ogniu cały czas mieszając, aby kurki się podsmażyły, ale zostały chrupkie, a nie gumowate. W miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je ze śmietaną oraz startym żółtym serem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Do środka wlewamy masę jajeczną i nakładamy warstwę plastrów cukinii. Następnie wrzucamy podsmażone kurki z cebulką i rozkładamy równomiernie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg). Podajemy na ciepło lub na zimno.

4 komentarze:

  1. Pozdrawiam serdecznie. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award - jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam do mnie http://slodkieokruszki.blox.pl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :-) Bardzo mi miło! Jak tylko znajdę chwilę to wezmę udział w zabawie :-)

      Usuń
  2. no i kolejny przepis na kurki.. ah aż sama nie wiem od czego zacząć próbowanie, najlepiej od wszystkiego naraz! :) Pozdrawiam!

    http://cotakpachnie.com.pl

    OdpowiedzUsuń