poniedziałek, 13 lipca 2015

Łódeczki z mozzarellą (Krwawe ziemniaki Nigelli)


To jeden z moich ulubionych przepisów na łódeczki ziemniaczane. Przepis zobaczyłam w programie kulinarnym Nigelli Lawson.

3 duże młode ziemniaki
1 okrągła mozzarella w zalewie
2-3 łyżki ketchupu
sól
pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości i w mundurkach około 1 godziny (tak aby były miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia. Każdego ziemniaka kroimy na pół, wydłubujemy łyżką łódeczkę, a wydłubane wnętrze kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy dość drobno pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz i ketchup. Wszystko razem mieszamy i delikatnie ugniatamy widelcem. Faszerujemy łódeczki ziemniaczane farszem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (aż się apetycznie zarumienią). 

2 komentarze: