czwartek, 16 lipca 2015

Pasta jajeczna z bobem, miętą i olejem lnianym


Dzięki testowaniu olejów SemCo odkryłam, że w pastach jajecznych można część majonezu zastąpić bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe olejem i u mnie to już stanie się tradycją przy przygotowywaniu past.



2 jajka
1/2 szklanki ugotowanego bobu
około 12 listków mięty
1 łyżeczka majonezu
szczypta soli


Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ugniatamy widelcem na gładka papkę. Dodajemy ugotowany i obrany bób i dalej rozgniatamy (możemy zostawić małe kawałki bobu wg uznania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną świeżą miętą. Na koniec dodajemy łyżkę oleju lnianego i odrobinę majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz