czwartek, 30 lipca 2015

Placki ziemniaczane po góralsku


Zapraszam na placki ziemniaczane z pysznym przybraniem :-)
 

1/2 kg ziemniaków
1 cebula
2 duże marchewki
1 jajko
½ szklanki mąki
100 g wędzonego sera (najlepiej oscypka)
200 g boczku
1 cebula
kwaśna śmietana
olej rzepakowy do smażenia


Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę. Placki układamy na talerzu wokół miseczki z kwaśną śmietaną. Posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz