Zapraszam na placki ziemniaczane z pysznym przybraniem :-)
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
2 duże marchewki
1 jajko
½ szklanki mąki
100 g wędzonego sera (najlepiej oscypka)
200 g boczku
1 cebula
kwaśna śmietana
olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami.
Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy
solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje
placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku,
aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w
kostkę i cebulę. Placki układamy na talerzu wokół miseczki z kwaśną śmietaną.
Posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz