1/2 szklanki makaronu łazanki
5 rzodkiewek
1/4 ogórka wężowego
8 pomidorków truskawkowych angelle (z Lidla w kubeczku ew. koktajlowych)
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
sól
pieprz
1 płaska łyżka majonezu
3-5 plasterków suszonej szynki włoskiej
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa
dokładnie myjemy. Z ogórka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Rzodkiewki również kroimy w kostkę, a pomidorki w plasterki. Szczypiorek drobno
siekamy. Wszystkie warzywa łączymy w miseczce. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Makaron odcedzamy, przelewamy
zimną wodą, żeby ostygł i dodajemy do sałatki. Na koniec do sałatki dodajemy
majonez, który dzięki połączeniu z sokami z warzyw, utworzy delikatny sos.
Plasterki szynki składamy wzdłuż na pół i zawijamy. Następnie z jednej strony
rozkładamy szynkę w różyczkę i układamy na sałatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz