Dziś na śniadaniu miałam gości. Mój pierwotny plan nie wypalił, więc musiałam przygotować coś na szybko z tego, co mam. I to danie okazało się być strzałem w 10! Goście byli zachwyceni :-)
3 jajka
3 łyżki oleju
rzepakowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów z
puszki
1 łyżka ketchupu Fanex
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy
uniwersalnej naturalnej
1 płaska łyżeczka
cukru
1/2 pęczka świeżej
natki pietruszki
Na patelni
rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez
praskę. Solimy odrobinę, aby cebula się zeszkliła, a nie przyrumieniła.
dodajemy pomidory i ketchup (ja zawsze dodaję go do sosów pomidorowych, żeby
jeszcze bardziej „wyciągnąć” ich smak). Doprawiamy przyprawą uniwersalną i
dodajemy cukier. Dusimy tak długo, aż pomidory zupełnie się rozpadną i nadmiar
wody odparuje, a sos stanie się gęsty. Na koniec w sosie robimy 3 zagłębienia,
w które wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż białka całkowicie
się zetną. Gotowe danie podajemy w miseczkach obficie posypane posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz