Jeśli w domu masz tylko stare, twarde pieczywo, a masz ochotę zjeść ekstra śniadanie to koniecznie zrób kryzysową pizzę! Do jej przygotowania można użyć dowolnego czerstwego pieczywa, nawet zupełnie twardego.
4 czerstwe bułki
1 jajko
czosnek granulowany
ketchup
ser żółty
szynka
ogórki konserwowe
zioła prowansalskie
Bułki moczymy w
wodzie (lub mleku), dokładnie odciskamy i ugniatamy z jajkiem na gładką masę.
Ja dodatkowo do „ciasta” dodałam czosnek granulowany (można dodać też ziół lub
startego parmezanu wg uznania). Naczynie to tarty wykładamy papierem do
pieczenia i rozkładamy na nim masę chlebowo-jajeczną. Lekko dociskamy. Pieczemy
30 minut w 200 stopniach (termoobieg). Po tym czasie wyciągamy spód do pizzy z
piekarnika i rozsmarowujemy na nim sos oraz układamy ulubione dodatki.
Zapiekamy jeszcze 10 minut w 180 stopniach.
Rewelacja! Chętnie wypróbuję bo mi się nazbierało czerstwych bułek po weekendzie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi też, stąd pomysł ;-)
Usuń