poniedziałek, 6 lipca 2015

Kryzysowa pizza (sposób na czerstwe bułki)


Jeśli w domu masz tylko stare, twarde pieczywo, a masz ochotę zjeść ekstra śniadanie to koniecznie zrób kryzysową pizzę! Do jej przygotowania można użyć dowolnego czerstwego pieczywa, nawet zupełnie twardego.

4 czerstwe bułki
1 jajko
czosnek granulowany
ketchup
ser żółty
szynka
ogórki konserwowe
zioła prowansalskie


Bułki moczymy w wodzie (lub mleku), dokładnie odciskamy i ugniatamy z jajkiem na gładką masę. Ja dodatkowo do „ciasta” dodałam czosnek granulowany (można dodać też ziół lub startego parmezanu wg uznania). Naczynie to tarty wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim masę chlebowo-jajeczną. Lekko dociskamy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (termoobieg). Po tym czasie wyciągamy spód do pizzy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim sos oraz układamy ulubione dodatki. Zapiekamy jeszcze 10 minut w 180 stopniach.


Marnacja - STOP

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Chętnie wypróbuję bo mi się nazbierało czerstwych bułek po weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń