środa, 29 lipca 2015

Pieczone talarki z buraków (frytki)


Po publikacji przepisu na marchewkowe frytki zostałam poproszona o zrobienie czegoś podobnego z buraków. Tak też zrobiłam, a efekt był przepyszny! Nawet roczny synek wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;-)


8 małych buraczków
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do ziemniaków Rafex (sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier)


Buraki myjemy, obieramy i kroimy w 0,5 cm talarki. Następnie wrzucamy je do miseczki, zalewamy oliwą lub olejem, dodajemy przyprawę do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane talarki rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (w zależności od stopnia spieczenia, który lubimy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz