Po publikacji przepisu na marchewkowe frytki zostałam poproszona o zrobienie czegoś podobnego z buraków. Tak też zrobiłam, a efekt był przepyszny! Nawet roczny synek wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;-)
8 małych buraczków
3-4 łyżki oliwy z
oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do ziemniaków Rafex (sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier)
Buraki myjemy,
obieramy i kroimy w 0,5 cm talarki. Następnie wrzucamy je do miseczki, zalewamy
oliwą lub olejem, dodajemy przyprawę do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak
przygotowane talarki rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (w zależności od
stopnia spieczenia, który lubimy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz