Ta kanapka to kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie żurawiny, będącej bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. A przy okazji przepis na pyszne kotlety z kalafiora.
Na kotlety kalafiorowe (większa ilość):
1 mały kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
pieprz
1 bułka kajzerka
4 plasterki sera camembert
sałata lodowa
Kalafior gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Następnie
rozdrabniamy go widelcem, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy. Z
gotowej masy formujemy płaskie kotlety i smażymy na złoto na rozgrzanym
tłuszczu.
Bułkę przekrawamy na pół. Na spodzie kładziemy drobno
pokrojoną sałatę lodową (prawie jak szatkowana kapusta). Następnie kładziemy
kotlet kalafiorowy, ser camembert i żurawinę. Całość przykrywamy wierzchem
bułki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz