wtorek, 14 lipca 2015

Wegetariańska kanapka z kotletem z kalafiora, serem camembert i żurawiną


Ta kanapka to kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie żurawiny, będącej bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. A przy okazji przepis na pyszne kotlety z kalafiora.


Na kotlety kalafiorowe (większa ilość):
1 mały kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
pieprz

1 bułka kajzerka
4 plasterki sera camembert
sałata lodowa

Kalafior gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy go widelcem, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy formujemy płaskie kotlety i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Bułkę przekrawamy na pół. Na spodzie kładziemy drobno pokrojoną sałatę lodową (prawie jak szatkowana kapusta). Następnie kładziemy kotlet kalafiorowy, ser camembert i żurawinę. Całość przykrywamy wierzchem bułki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz