Przepis na drożdżowe placki z cukinii zobaczyłam na blogu "Na piecyku" i od razu stwierdziłam, że muszę wypróbować przepis. Troszkę go zmieniłam i zapiekłam całość w piekarniku zamiast smażyć. Zobaczcie, co z tego wyszło ;-)
2 nieduże cukinie
1/2 czerwonej
papryki
1 cebula
1 duża szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy
uniwersalnej naturalnej
1 łyżeczka
czarnuszki
1 niecała szklanka
mąki
4 małe jajka (u mnie
od kurek zielononóżek)
7 g drożdży instant
Cukinię ścieramy na
dużych oczkach tarki. Solimy, mieszamy i pozostawiamy, aby puściła sok. W tym
czasie kroimy paprykę i cebulę w kosteczkę. Z cukinii odciskamy wodę, dodajemy
paprykę, cebulę, przyprawę uniwersalną, czarnuszkę, jajka, mąkę i drożdże.
Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto na blaszkę (około 26x18 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
ciasto trochę wyrosło. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni
(termoobieg). Dla dorosłych polecam jako dodatek sos czosnkowy, a dla
dzieciaczków „saute”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz