środa, 1 lipca 2015

Bułeczki zapiekane ze szpinakiem w sosie śmietanowym i jajkiem


Do przygotowania tych pysznych bułeczek można użyć nawet czerstwego pieczywa. A po takim sytym śniadaniu energia jest zapewniona na długi czas :-)


4 bułki (mogą być czerstwe)
4 jajka
200 g mrożonego szpinaku siekanego
100 ml śmietanki UHT
1 długi serek topiony śmietankowe
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy masło

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju, żeby się nie paliło. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy przyprawą uniwersalna naturalną. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę i dodajemy serki topione. Dusimy do czasu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję, cały czas mieszając.

Z bułek odcinamy górną 1/3-1/4 i wydrążamy środek. Do powstałych „miseczek” nakładamy porcję sosu szpinakowego i wbijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz