niedziela, 19 lipca 2015

Domowe lody waniliowe z czereśniami


Zanim pierwszy raz zrobiłam domowe lody, nawet nie przypuszczałam, jak bardzo różnią się w smaku od tych kupnych... Poezja smaku! Choć jest z nim trochę roboty (czasowo), to od czasu do czasu muszę je zrobić i zjeść ;-)


4 żółtka
150 g cukru
2 łyżki wrzątku
150 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
1 laska wanilii
1 szklanka czereśni


Mleko zagotowujemy z wydrążonym środkiem laski waniliowej. Pozostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na kogiel-mogiel. Na koniec dodajemy dwie łyżki wrzątku, żeby zaparzyć żółtka. Czereśnie drylujemy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wlewamy do maszynki, którą nastawiamy na 30 minut*. Po tym czasie lody przekładamy do foremki i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

* Lody można zrobić też bez maszynki. Wtedy należy co 10 minut wyciągnąć je z zamrażalnika i przemieszać. Czynność powtarzamy 3-4 razy, po czym pozostawiamy na 30 minut do stężenia.

2 komentarze: