Zanim pierwszy raz zrobiłam domowe lody, nawet nie przypuszczałam, jak bardzo różnią się w smaku od tych kupnych... Poezja smaku! Choć jest z nim trochę roboty (czasowo), to od czasu do czasu muszę je zrobić i zjeść ;-)
4 żółtka
150 g cukru
2 łyżki wrzątku
150 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
1 laska wanilii
1 szklanka czereśni
Mleko zagotowujemy z wydrążonym środkiem laski waniliowej.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na kogiel-mogiel. Na
koniec dodajemy dwie łyżki wrzątku, żeby zaparzyć żółtka. Czereśnie drylujemy i
kroimy w ćwiartki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wlewamy do maszynki,
którą nastawiamy na 30 minut*. Po tym czasie lody przekładamy do foremki i
wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
* Lody można zrobić też bez maszynki. Wtedy należy co 10 minut wyciągnąć je z zamrażalnika i przemieszać. Czynność powtarzamy 3-4 razy, po czym pozostawiamy na 30 minut do stężenia.
* Lody można zrobić też bez maszynki. Wtedy należy co 10 minut wyciągnąć je z zamrażalnika i przemieszać. Czynność powtarzamy 3-4 razy, po czym pozostawiamy na 30 minut do stężenia.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI są naprawdę przepyszne!
Usuń