Gofry z cukinii naprawdę smakują wybornie i dzieci je uwielbiają (choć dorośli też), a przy tym można "przemycić" trochę zdrowej cukinii do ich diety.
1 cukinia
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
duża szczypta soli
1/2 szklanki startego parmezanu
Cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy
pozostałe składniki i mieszamy wszystko razem, aby powstało gładkie, gęste
ciasto. Za pomocą łyżki wazowej nakładamy porcje ciasta do gofrownicy i pieczemy
rumiane gofry.
Super! Właśnie się zastanawiałam, jak przemycić cukinię mojej córci :) Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca :-) Mój roczniak wcinał aż mu się uszy trzęsły :-)
UsuńA jaki typ mąki będzie najlepszy ?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od upodobań, bo jak ktoś lubi smak mąki pełnoziarnistej, to czemu nie ;-) Ale ja akurat użyłam tortowej.
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńCiekawe, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie ;-) fajnego masz bloga , pozdrawia
OdpowiedzUsuńm
Wspaniale ci wyszły, dziękuję za wspólny czas :).
OdpowiedzUsuń