niedziela, 26 lipca 2015

Omlet a’la spaghetti napoli


Gdy dziś zaserwowałam mojemu mężowi omlet w takiej postaci, zupełnie nie wiedział, co to jest. I choć początkowo był sceptyczny, to zaraz zjadł drugą porcję :-)


6 jajek
50 ml śmietanki UHT
3 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów z puszki
1 łyżka ketchupu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cukru

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy odrobinę, aby cebula się zeszkliła, a nie przyrumieniła. dodajemy pomidory i ketchup (ja zawsze dodaję go do sosów pomidorowych, żeby jeszcze bardziej „wyciągnąć” ich smak). Doprawiamy przyprawą uniwersalną i dodajemy cukier. Dusimy tak długo, aż pomidory zupełnie się rozpadną i nadmiar wody odparuje, a sos stanie się gęsty.

Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Na patelni do naleśników smażymy 3 cienkie omlety. Następnie kroimy je w cienkie paseczki (około 0,5 -1 cm) i mieszamy z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz