czwartek, 9 lipca 2015

Śledziowe pucharki sałatkowe


Dzięki warstwowym ułożeniu kolorów sałatka pięknie się prezentuje w przeźroczystych naczyniach. A do tego jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu :-)


Na 1 porcję:
1 śledź matjas
¼ małej cebuli
2 łyżki tartych buraczków
½ dużej marchwi
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
koperek


Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchew dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub postępujemy z burakiem, jak z marchewką. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na kawałeczki. W ozdobnych szklankach układamy kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, tarte buraczki, tartą marchewkę, posiekane jajko oraz śmietanę wymieszaną z majonezem. Wierzch sałatki ozdabiamy posiekanym koperkiem. Sałatkę jemy sięgając widelcem przez wszystkie warstwy. PYCHA!!!

2 komentarze:

  1. Sałatki w takiej odsłonie prezentują się cudownie i zachęcają do ich spożycia. Ja robiłam podobne pucharki z łososiem wędzonym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł! Następnym razem robię z łososiem :-)

      Usuń