Dzięki warstwowym ułożeniu kolorów sałatka pięknie się prezentuje w przeźroczystych naczyniach. A do tego jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu :-)
Na 1 porcję:
1 śledź matjas
¼ małej cebuli
2 łyżki tartych buraczków
½ dużej marchwi
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
koperek
Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchew dokładnie
szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na
dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub postępujemy z
burakiem, jak z marchewką. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i
siekamy na kawałeczki. W ozdobnych szklankach układamy kolejno: śledzia
pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, tarte buraczki, tartą marchewkę,
posiekane jajko oraz śmietanę wymieszaną z majonezem. Wierzch sałatki ozdabiamy
posiekanym koperkiem. Sałatkę jemy sięgając widelcem przez wszystkie warstwy.
PYCHA!!!
Sałatki w takiej odsłonie prezentują się cudownie i zachęcają do ich spożycia. Ja robiłam podobne pucharki z łososiem wędzonym.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł! Następnym razem robię z łososiem :-)
Usuń